Nationaal onderzoek: 64% kinderen vindt wachten op luchthaven meest vervelend

Zes handige tips voor een rustige kerstvlucht met kinderen

 

Amsterdam, 16 december 2013 – Steeds meer Nederlandse gezinnen vliegen met jonge kinderen en baby’s naar hun vakantiebestemming. Ten opzichte van 2010 gaan drie keer zo veel kinderen met hun ouder(s) op vliegvakantie. Zo blijkt uit boekingsgegevens van CheapTickets.nl. Voor de jongsten is een vliegreis niet altijd een pretje.  Nationaal onderzoek van Ruigrok | Netpanel* in opdracht van CheapTickets.nl laat zien dat 64% van de kinderen volgens hun ouders wachten op de luchthaven het meest vervelende aspect van een vliegvakantie vindt. Vooral het wachten bij de gate en bij de terminal wordt als onprettig ervaren. Ook het in de rij staan bij de incheckbalie is voor veel jonge reizigers allesbehalve leuk. Niet verwonderlijk dat 63% van de oudersliever een luchthaven met weinig faciliteiten en een korte incheckduur prefereert boven een luchthaven met veel faciliteiten en een lange incheckduur (8%).

 

Aankomende kerstvakantie zijn 21 en 22 december de drukste vertrekdagen op de vliegvelden. Ofwel: overvolle luchthavens en lange wachtrijen. Daar zitten de meeste jonge Nederlanders dus niet op te wachten. Wat kun je als ouder doen om je kinderen en de medepassagiers een zalige kerstvlucht te bezorgen? Sasja Lemmen (IKEV) geeft als orthopedagoog zes handige tips voor ouders van baby’s en jonge kinderen als ze met het vliegtuig meegaan, zoals met kerst:

 

Vertel je kind wat er precies allemaal gaat gebeuren. Dit kun je al doen vanaf nul jaar. Laat je kind thuis nadenken over wat hij/zij mee wil nemen in het vliegtuig. Bijvoorbeeld speelgoed, knuffel, spelletje of muziek. Leg precies uit wat, waar en hoe laat er iets gaat gebeuren. Wat is fouilleren, waar blijft je koffer, hoe verloopt de vlucht en wat te doen bij vertraging?Verplaats je in de beleving van je kind! Wanneer je kind het spannend vindt, mag het spannend zijn. Je kind wordt hierdoor begrepen en de spanning wordt minder. Neem de gevoelens van je kind serieus. Dit geeft rust bij je kind en bij jou, als ouder. Vertel aan je kind dat ze last van hun oren kunnen krijgen en dat dit ongevaarlijk is. Het gaat vanzelf weer over (kauwen op een snoepje kan hierbij extra helpen).

 

Vliegwijzerspel en pilotendiploma

Voor ouders die nog een stapje verder willen gaan in de voorbereiding van hun kind op het vliegen heeft het IKEV (Instituut voor Kennis en Vaardigheden) in opdracht van CheapTickets.nl in samenwerking en Rotterdam The Hague Airport de CREF-vliegwijzer ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen al spelenderwijs worden voorbereid op het vliegen en kunnen ze hun pilotendiploma halen. Bovendien helpt de vliegwijzer om het wachten wat aangenamer te maken.

-------------------

*Het onderzoek is in juni 2014 gehouden onder 601 respondenten in de leeftijd van 18 tot en met 50 jaar met minimaal een kind tot en met 12 jaar oud. De basissteekproef (de gekwalificeerde respondenten die zijn gestart met de vragenlijst) is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Het onderzoek is uitgevoerd om ouders aan het woord te laten over hun ervaringen met vliegen met kinderen en een goed beeld te krijgen wat vliegen met kinderen inhoudt.

 

Foto-onderschrift:

Kinderen wachten op Rotterdam The Hague Airport om te mogen vertrekken naar hun vakantiebestemming.

Foto: CheapTickets.nl        

De beste gezinsaccommodaties