Ultieme gids voor reizen met kinderen

Op vakantie. Het moment waar het hele gezin het gehele jaar al naar uitkijkt. Je wilt het natuurlijk altijd perfect doen: de beste bestemming kiezen, de reis goed laten verlopen en ter plaatse alles tot in de puntjes goed regelen. Maar hoe zorg je nou voor de ideale vakantie? Hoewel je de vakantie niet perfect kan laten verlopen kun je je natuurlijk wel zo goed mogelijk voorbereiden om je vakantie zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij geven je graag tips voor een goedlopende welverdiende vakantie, waar jij en je gezin zo optimaal mogelijk kunnen gaan genieten.


1. 
Tips vakantie uitzoeken


Bestemming
Het begint natuurlijk al met het uitzoeken van de perfecte bestemming. Waar ga je naartoe?  Wat je wilt op je vakantie kan erg bepalend zijn voor de keuze van bestemming. Niets erger dan te denken dat je met je kids zandkastelen kunt  bouwen op het strand en ter plaatse erachter te komen dat je tussen de feestvierende jongeren staat. Of dat de zee zo snel afloopt dat het te gevaarlijk is om ontspannen op het strand te liggen. Zorgeloos in je resort genieten, geen omkijken naar de kids die zich vermaken in het zwembad met aquapark, niet na hoeven te denken wat er wordt gegeten maar je de hele dag laten overspoelen door alle lekkernijen? Dan is Turkije de ideale bestemming.  Wil je lekker dichtbij, een korte vluchttijd en super kindvriendelijke stranden? Dan zijn de Spaanse Balearen, en dan voornamelijk Mallorca en Menorca, top. Zo heeft elke bestemming zijn eigen charme. Probeer erachter te komen welke.


Faciliteiten
Wil je graag veel ondernemen en niet rond het resort blijven hangen dan zijn de faciliteiten van je hotel niet ontzettend van belang. Wil je juist zorgeloos op je ligbedje aan het zwembad genieten zonder omkijken naar de kinderen? Dan zijn de faciliteiten van een hotel erg van belang. Is er bijvoorbeeld een aquapark en een speeltuin(tje) aanwezig? En wat te denken van een animatieteam? Je kinderen worden de hele dag vermaakt, hebben de tijd van hun leven en, ook niet geheel onbelangrijk, jij komt zelf ook helemaal bij. Bekijk tijdens het zoeken naar een hotel dus goed naar de faciliteiten die worden aangeboden.


Verzorging
Lokale eettentjes ontdekken vraagt een hele andere verzorging, alleen logies of logies en ontbijt, dan wanneer je de hele dag door verwend wil worden door al het eten op je resort, all inclusive. Bij half pension krijg je ontbijt en avondeten in je hotel. Wat jouw voorkeur heeft is bepalend voor de soort verzorging die je kiest.


Ligging van het hotel
Zijn jij en je gezin echte strandliefhebbers? Dan zit je er niet op te wachten als je hotel 5 kilometer van de kust afligt. Ook is het niet aan te raden een hotel te boeken met om de hoek een discotheek waar je ’s nachts veel overlast van kan krijgen. Slapeloze nachten tot gevolg. Bekijk dus goed waar je hotel precies ligt en wat er in de directe omgeving te vinden is.

Onderzoek dus goed de bestemmingen en hotels door bijvoorbeeld veel te lezen op internet en fora, vraag offertes  of bel een online reisbureau, zij geven je wellicht goede tips. En bedenk van te voren goed wat je wil van je vakantie. Goed begin is het halve werk, de goede bestemming is daarom zeer van belang.


2. Tips voorbereiden
Eindelijk. De knoop is doorgehakt en je vakantie staat geboekt. De voorpret kan dus gaan beginnen. Bereid je kind(eren) alvast voor waar ze naartoe gaan.


Laat weten wat jullie gaan doen
Laat foto’s zien en geef aan hoe je erheen gaat, met de auto of het vliegtuig.


Duidelijke afspraken
Afhankelijk natuurlijk van de leeftijd van jouw kind is duidelijkheid erg belangrijk om vervelende situaties ter plaatse al te voorkomen. Voorbeeld. Jouw kind staat te springen voor de animatieavond tot 23.00 uur maar plots zeg jij dat zij niet mag gaan omdat ze om 22.00 uur op bed moet liggen. Een teleurgesteld en wellicht boos kind. Had jij dit van te voren aangekaart had zij zich hierop in kunnen stellen, nu is er ergens op verheugd wat abrupt niet doorgaat. Scheelt een hoop vervelende momenten ter plaatse.


3. 
Tips inpakken
Nog een paar dagen en je vakantie gaat van start. Tijd om in te pakken dus. Waar moet je op letten zodat je niet onverhoopt op het vliegveld voor de vlucht of ter plaatse tegen problemen aanloopt?


Voorwaarden luchtvaartmaatschappij
Check op je tickets met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt en zoek de voorwaarden op voor het reizen met deze maatschappij. Voor baby’s gelden vaak hele andere regels dan voor volwassenen. Richtlijnen en afmetingen voor handbagage kan je hier ook checken. Deze verschillen nog weleens per luchtvaartmaatschappij en kan ook wijzigen, opgelet dus.


Weeg de koffers alvast thuis
Nu je de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij hebt gecheckt weet je ook hoeveel kilo je mag meenemen als bagage. Als je koffer gereed is, is het verstandig om deze thuis alvast te wegen. Is je koffer te zwaar heb je nog de mogelijkheid om er wat uit te halen. Als je eenmaal op de luchthaven staat is dat niet meer mogelijk en kan je voor onverhoopte kosten komen te staan of moet je ter plekke nog spullen overhevelen naar een andere koffer. Op beide situaties zit je niet te wachten.


Spreiden over verschillende koffers
Het gebeurt niet vaak, maar je koffer zou zomaar eens zoek kunnen raken bij de luchthaven. Daar sta je dan zonder al je spullen. Als het slechts één koffer van je hele reisgezelschap betreft zou het daarom goed zijn als iedereen bijvoorbeeld minimaal een setje extra kleding in minimaal één andere koffer stopt. Zo is de kans dat je met helemaal niets ter plaatse komt nog kleiner geworden.


4. Tips vlucht/overige reistijd
De dag van je vakantie is aangebroken, je gaat op reis. Voordat je op je bestemming komt moet je natuurlijk eerst nog een stuk reizen. Voor de een een leuk gedeelte tijdens de vakantie, voor de ander minder leuk. Om ook de reis zo goed mogelijk te laten verlopen een aantal tips voor tijdens je reis.


Vertel over de reis
Vertel de kinderen wat er gaat gebeuren. Vertel over alle fasen die horen bij de vakantie, namelijk  het inchecken, het boarden, het vliegen zelf en het ophalen van de bagage en eventuele transfer naar het hotel.


Niet te lang in de boardingruimte verblijven
In het vliegtuig moet je kind al lang genoeg stil zitten dus probeer voor de vlucht nog even wat te ondernemen met je kind. Ga bijvoorbeeld nog langs de speelruimte zodat je kind de energie nog even kwijt kan en niet te lang hoeft te wachten en dus al voor de vlucht zich kan gaan vervelen.


Geef kinderen verantwoordelijkheid
Kinderen vinden het geweldig om verantwoordelijkheid te krijgen, betrek ze dus bij veel dingen zoals het dragen van een trolley, zoeken naar de juiste gate etcetera. Hierdoor kunnen ze hun energie kwijt, die ze daarmee niet al te veel meer zullen hebben in het vliegtuig. Uitgeput voor ze het vliegtuig ingaan. Ideaal.


Tablet in het vliegtuig
Geef kinderen een tablet en ze zijn uren zoet, de meeste dan. Een leuk filmpje of een simpel spelletje, het zorgt voor uren vermaak en je hebt geen kind aan ze.


Verzin spelletjes
Heel simpel maar doe interactieve spelletjes als “Ik zie ik zie wat jij niet ziet”. Simpele pret, maar vaak heel effectief.


5. Tips ter plaatse
Ter plaatse is het natuurlijk gewoon genieten geblazen. Hoe je het beste je vakantie kunt laten verlopen is natuurlijk afhankelijk van wat voor soort vakantie je hebt geboekt maar we geven hierbij wat algemene tips.


Lees je in over de omgeving
Sommige hotels hebben weinig tot geen vermaak, of als ze deze wel hebben kunnen de kinderen dat voor een dagje ook even zat zijn. Vaak is er in de omgeving ook genoeg te doen. Op internet vind je vaak veel tips om dingen te ondernemen in de omgeving. Als je deze tips alvast opschrijft kan je ter plaatse, zonder al te veel hoeve na te denken, iets buiten je hotel gaan ondernemen. Ook bij de reisleiding kan je vaak terecht voor tips.


Maak een slecht weer plan
Je hoopt er niet op maar zelfs in landen als Turkije, Spanje en Griekenland is het weleens minder weer. Zorg voor leuke spelletjes binnen of een leuke binnenactiviteit in de buurt.


Smeren, smeren en nog eens smeren
Het klinkt overbodig, je hoort het steevast maar zonnebrand vergeten is funest voor je vakantie. Verbranden betekent ook vaak ziekteverschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid, koorst etc. Een grote boosdoener dus tijdens je vakantie. Smeer je kind dus zeker elke 2 uur in, en elke keer dat je kind het zwembad uitkomt. Een hoge factor is belangrijk, maar ook de hoeveelheid van zonnebrandcrème. Denk niet dat je, omdat je factor 50 hebt, niet veel hoef te gebruiken. Smeer royaal.


6. Overige tips
Naast bovengenoemde tips  geven we nog graag wat extra tips om het geheel compleet te maken.


Paspoort kinderen
Sinds medio 2012 dient iedereen, dus ook kinderen, een eigen reisdocument te hebben. Bijschrijvingen in het paspoort zijn niet geldig. Het is altijd verstandig om bijvoorbeeld op de website van de rijksoverheid te checken wat de meest recente regels zijn.


Verwacht tegenvallers, accepteer ze
Niet alles is te plannen en hoe goed je ook bent voorbereid er kan altijd iets “mis” gaan. Een opgelopen zonnesteek of licht verbranden. Blijf niet hangen in de tegenvallers maar maak er het beste van. Als je in de tegenvaller blijft hangen wordt het er niet gezelliger op.


Tot slot: Geniet!
Ten slotte: Geniet! Het is ook jouw vakantie en ook jij verdient het om te genieten van je vakantie. Houd elke dag een boekje bij, schrijf ze op, met de mooie momenten van die dag en bespreek ze tijdens het gezamenlijke eten. Zo kun je tijdens, en ook na, je vakantie terugkijken op alle mooie momtenten. Het kan gebeuren dat je momenten hebt waardoor het allemaal even zwaar valt maar vergeet niet, voor je het weet gaan ze alleen op vakantie en willen ze je niet meer met je mee. Dus: Geniet van alle mooie momenten.

Bron: http://blog.tjingo.nl/2014/01/31/ultieme-gids-voor-reizen-met-kinderen/
 

De beste gezinsaccommodaties